Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Широкобалківська сільська рада» (код ЄДРПОУ: 26348143) був реорганізований і увійшов до складу Станіславської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Широка Балка
Білозерський район, Херсонська область

Інформація з приводу АЧС

Інформація з приводу АЧС

До головного управління Держпродспоживслужби  в Херсонській області звернулися підприємці м. Херсона та прилеглих до м. Херсона районів області, для отримання роз’яснень  щодо діючих обмежень по переміщенню живих свиней , продуктів свинарства, забою свиней на території Херсонської області в умовах виникнення спалахів африканської чуми свиней (АЧС) на території Іванівського , Олешківського, Голопристанського, Білозерського, Високопільського та Нововоронцовського районів.

 З метою зняття соціальної напруги Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській  області 21.03.2017 року в приміщенні Херсонської  обласної державної адміністрації було проведено нараду за участю представників Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, Херсонської філії ДП АІРТ,  управлінь  Держпродспоживслужби в районах та містах обласного значення Херсонської області, голів Державних надзвичайних комісій при райдержадміністраціях та виконкомах міських рад міст обласного значення.

 Під час наради було  поінформовано  про заходи, які вживаються відповідними службами  щодо ліквідації АЧС на території  Херсонської області та недопущення поширення захворювання на благополучні території. Також надано роз’яснення  представникам суб’єктів  господарювання  щодо дотримання вимог законів України «Про ветеринарну медицину», «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»,  Ветеринарно – санітарних правил для боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин» для  отримання дозвільних документів на переміщення, в тому числі забій свиней не на забійних підприємствах.

Довідково

З початку 2017 року на території Херсонської області зареєстровано 6 випадків спалаху АЧС  в особистих селянських господарствах Іванівського , Олешківського, Голопристанського, Білозерського, Високопільського та Нововоронцовського районів. Причиною поширення  захворювання у більшості випадків є неконтрольоване переміщення  та забій свиней без відома ветеринарних спеціалістів державних установ ветеринарної медицини та згодовування свиням харчових відходів.

 Наразі в Іванівському , Олешківському, Голопристанському районах після проведення комплексу ветеринарно-санітарних заходів карантин щодо АЧС знято,  але відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней на термін 6 місяців встановлено обмеження.

Шановні підприємці та власники особистих селянських господарств, які беруть участь в розведенні/утриманні, переміщенні живих свиней, їх забої !

Для того, щоб отримати дозвіл для переміщення свиней,  їх забій необхідно звертатись до територіальних органів Держпродспоживслужби  в районах та містах області, з території яких,  планується переміщення  свиней. Умовою отримання дозволу на переміщення та/або забій свиней  є забезпечення належного рівня біобезпеки господарства, з якого планується переміщення свиней, свинині повинні бути проідентифіковані та зареєстровані в ЄДРТ  відповідно до вимог діючого законодавства та підтверджено здоров’я тварин лікарем ветеринарної медицини державної установи ветеринарної медицини.

Переміщення свиней за межі районів,  в яких було зареєстровано спалахи АЧС, погоджується з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Головне, що потрібно знати про АЧС.

    АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин затвердженого МЕБ (міжнародне епізоотичне бюро). Наразі, АЧС – чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней. Вірус АЧС надзвичайно стійкий до широкого діапазону температур і кислотно-лугової реакції середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, більше 3 місяців – у гною, до 4-8 місяців в ґрунті . Залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища таких як висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) – консервує, а прогрівання, впродовж години до температури понад 50° С – знезаражує збудник.

В глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років (!). Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями. Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, тощо, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи, тощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби.

Також, за відсутності адекватних заходів контролю, уражені АЧС свиноферми можуть швидко перетворюватись на ключову ланку епізоотичного циклу вірусу АЧС, забезпечуючи його поширення з контамінованою (забрудненою вірусом АЧС) продукцією на нові території. Найбільш небезпечним джерелом вірусу є кров хворих тварин, яка за звичайних (і особливо за низьких) температур, навіть у мізерних кількостях здатна зберігати величезну кількість вірусу АЧС впродовж дуже тривалого періоду часу . Тому примусовий забій та поширення термічно необробленого м’яса від уражених АЧС свиней є чи не найважливішим механізмом, який забезпечує безперервність епізоотичного циклу захворювання і його поширення на нові території.

Отже, лише за умови спільних дій всіх гілок влади, відповідних служб, власників свиней та суб’єктів господарювання, які беруть участь в обігу живих свиней, сировини та продуктів свинарства,  при забезпеченні належних умов біозахисту місць утримання/забою свиней, контрольованого переміщення та забою свиней можливо  подолати таке небезпечне захворювання,  як африканська чума свиней.

 

« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua